Register    Enter


Вінниця - обласний центр України, розташований на Південному Бузі

 

Вінниця - обласний центр України з 370-тисячним населенням. Його заснували у середині 14-го століття литовські князі Корятовичі. На лівому березі Південного Бугу вони звели перший дерев'яний замок, другий був зведений двома століттями пізніше на острові Кемпа. А в 17-му столітті новий замок з'явився і на правобережжі. У місті збереглося багато визначних пам'яток того часу, і це приваблює сюди туристів, які цікавляться історією.

 

У 1793 році місто стало торговим центром Поділля і разом з Правоборіжною Україною увійшло до складу Росії. Перебуваючи на перетині торгових шляхів, місто стрімко розвивалося, чому великою мірою сприяла і прокладена тут у 1879 році залізна дорога. Сьогодні Вінниця – це вузлова станція, через яку щодня проходить понад 30 поїздів у різних напрямках. Найбільш затребувальні напрямки – це Вінниця – Київ та Вінниця – Львів. Розклад поїздів Вінниці включає і особливо комфортний фірмовий поїзд «Кобзар». Це поїзд далекого прямування, що прямує за маршрутом Трускавець – Київ, і робить на цій станції 4-х хвилинну зупинку.

 

Дізнатися історію міста і його околиць можна в краєзнавчому музеї, розташованому в колишньому єзуїтському монастирі. У ньому багато унікальних експонатів, включаючи скелет мамонта, предмети, що належать скіфам і сарматам, велику нумізматичну колекцію. Всього експозиція перевищує 200 тис. експонатів.

 

Музей розташований на території комплексу «Мури», де знаходяться оборонні та храмові споруди 17-го століття. Тут є кілька храмів і костелів, оточених кріпаками.

 

Ще однією дуже відомою вінницькою пам'яткою вважається Вервольф. Це ставка Адольфа Гітлера часів Великої Вітчизняної. Зараз вона майже зруйнована, тому що в 1944-му відступаючи німці підірвали її. Але вона вважається одним з найбільш загадкових закладів цього регіону. Споруда йшла у глибину на кілька поверхів і мала усі необхідні комунікації. І хоча зовні вона виглядає як груда каменів, екскурсоводи розповідають про це місце багато загадкових і таємничих історій.

 

А з сучасних визначних пам'яток найцікавішим є світломузичний фонтан ROSHEN. Його унікальність полягає в тому, що він плаваючий і знаходиться в руслі Південного Бугу недалеко від фестивального острова. Висота його струменя сягає 70 метрів, а вода розлітається на 140 метрів навколо. Вода закачується прямо з річки, а взимку вся конструкція ховається під лід.

 

У Вінниці багато й інших цікавих місць і пам'яток, тому туристи їдуть сюди із задоволенням.