Register    Enter


Металургійна промисловість України.

 

Почнемо наше розмову за старою приказкою: "Про втрачений топір завжди говорять, що він був виготовлений з хорошої сталі." Ця приказка ідеально відображає сучасний стан справ у металургійній промисловості.

 

 

Але як стоять справи саме в Україні? До нещодавніх подій у країні, можна сказати, було досить добре. Ми маємо значні природні резерви, відомі для цієї галузі, проте ми не можемо похвалитися сучасним обладнанням. У нас також існує велика кількість різних підприємств, спадщина минулого. Що це означає? Це означає, що ми можемо виробляти багато продукції середньої якості, причому це обходиться високо, особливо при втраті основного ринку збуту. Наші зв'язки з Близьким Сходом та Південною Америкою видаються стабільними, а також ми трохи торгуємо з Європою.

 

Який курс маємо обрати надалі? Я розкажу, що слід зробити у ідеальному варіанті, а потім - що можемо зробити насправді. Перше, що потрібно зробити, - залучити якнайбільше інвестицій з боку іноземних підприємців. Це не безглузда продаж підприємств, як це має місце в нас, але ретельно розроблена стратегія. Правильна політика дотацій для цієї галузі та більш прозора бюрократія можуть допомогти. За рахунок нового капіталу ми можемо провести масштабну модернізацію усього обладнання. Звісно, гарно бути мрійником, але головне - щоб наші мрії не були занадто надто.

 

Більш реалістичний сценарій - залишити все, як є, і просто шукати нові ринки збуту. Це ідеальний варіант для нашого менталітету та фінансових можливостей. У будь-якому випадку, потрібно щось робити з металургійною промисловістю, і державне втручання є надзвичайно необхідним. Якщо в найближчий час дозволити, щоб все пішло своїм чередом, ми можемо залишитися без металургії зовсім, а це означає втрату 20% ВВП. Можливо, ви назвете мене панікером, і це все ще зарано, але достатньо трохи розібратися в цьому питанні, і все стане зрозумілим.